top of page
Dogs Behind Bars in Andalusia
" We horen elkaars hart enkele keren breken boven het lawaai uit van de honden.
De tranen vallen op de soms uitgemergelde ruggen "

Onze nieuwe kerstkaartjes zijn er weer !!!!

 

Originele kerstkaartjes met veel liefde getekend door Annelies Der Kinderen waarvoor wij eeuwig dankbaar zijn. 

Enough Is Enough

 

1 februari.

 

Het einde van het Spaanse jachtseizoen.

Het klinkt als een soort gezellig en hoopvol eindritueel maar niets is minder waar.  

Het einde van het jachtseizoen betekent voor vele Spaanse jachthonden het einde van een nachtmerrie. 

Of dat nu betekent dat ze gered worden door een asiel of ze het met de dood bekopen en worden afgemaakt.   

Spanje telt volgens bronnen ongeveer 800.000 galguero’s of jagers.   Dat levert de overheden duizelingwekkende inkomsten op van de verplichte jacht- en wapenvergunningen en verzekeringen.  De jagers kweken de galgo’s in massa’s in de hoop er een kampioen aan over te houden.   

 

De wedstrijden, het fokken en het jagen met oa de galgo’s heeft  desastreuze gevolgen. De onmenselijke praktijken van de jagers reduceren het bestaan van de jachthonden tot een kortstondig gebruiksmiddel.   Elk jaar, op het einde van de jacht worden naar schatting,  50.000 galgo’s alleen al verbannen of afgemaakt.  

​

Alsof dit ras nog niet genoeg moet meemaken krijgt hun lugubere verhaal nog een actueel staartje.  Het is diezelfde partij die de dierenwelzijnswetgeving in het leven heeft geroepen dat in het najaar 2022 een voorstel tot wijziging indiende  om de jacht-en werkhonden uit die wetgeving te schrappen. Wellicht onder de zware druk van de jachtlobby.   Wat zoveel betekent dat jachthonden terug mogen behandeld worden als gebruiksvoorwerp zonder emotionele en intelligente eigenschappen.   

 

Ondertussen hebben ze hun slag binnen gehaald en zijn de jachthonden zoals de galgo’s, podenco’s en de werkhonden uit de wet van dierenwelzijn geschrapt.  Zij hebben géén recht op welzijn.  Back to the dark ages. 

En alsof dat nog niet voldoende is , is ook Vlaanderen zich een staartje van onheil aan het aanmeten als ik de berichten in de politiek lees.   

 

De Vlaamse raad voor Dierenwelzijn heeft nieuwe adviezen aan de minister van dierenwelzijn Ben Weyts voorgelegd.  

 

Het advies pleit voor een verbod van invoer van buitenlandse asielhonden.   Het risico op gezondheids-en gedragsproblemen zou de belangrijkste bezorgdheid zijn van de Vlaamse raad.  

De Vlaamse raad rept geen woord over de bezorgdheid van zowel gezondheids-en gedragsproblemen van het invoeren van broodfokhonden die voornamelijk uit de Oostblok – maar ook uit eigen land komen.  Ze stromen nog steeds weelderig en in massa’s toe als je de vele websites met een uitstalraam van verschillende rassen mag geloven.    En waarvoor de Vlaamse raad hopelijk dezelfde bezorgdheid heeft over de risico’s van gezondheids-en gedragsproblemen. 

​

Dat betekent dat organisaties zoals de onze zouden moeten verdwijnen. 

 

Alvast dat is het advies.  De onherroepelijke massamoorden van honden en andere dieren die het gevolg zullen zijn als dit advies wordt doorgevoerd,  wordt wellicht niet ernstig genomen.   De dodingsstations zullen méér dan ooit floreren.  Kassa-kassa.   Is dat geen probleem ?   Want het is niet Vlaanderen ? Dit gaat niet om Vlaanderen.  Dit gaat niet om België.   Dit gaat over dierenwelzijn in Europa. En zijn wij geen Europa ?

 

Ons advies : 

 

maak eerst werk van het huidige beleid hier in België dat je geen Mechelse of Duitse herder of Pitbull-achtige meekrijgt bij je doos ontbijtgranen.  Want daar zitten onze asielen tsjokvol van.   Laat dat nu net niet de rassen zijn die een gemiddeld Vlaams gezin ,dat een hond wil adopteren, als huis-tuin- & gezelschapshond ziet.  Nadat ze  hun ronde in de  Vlaamse asielen hebben gedaan komen ze meestal bij ons aankloppen.  

 

Omdat de Spaanse rassen in het algemeen zachter en socialer zijn in gedrag en zich ondanks hun al dan niet aanwezig rugzakje redelijk gemakkelijk aanpassen.  Ik spreek over het algemeen, niet over de uitzonderingen met de moeilijkheden.   Laat dat duidelijk zijn. 

 

En misschien moet dan bij uitbreiding eens worden gekeken op Europees niveau.   Daar lijkt me het huiswerk op de to do lijst nog redelijk omslachtig.    In plaats van kleine vzw’s aan te pakken die dag en nacht werken om het welzijn van buitenlandse honden te verbeteren.    Ja er zijn rotte appels die het voor iedereen kapot maken.   Die vind je terug in alle geledingen van de maatschappij.   

 

Het is inderdaad een druppel op de hete plaat en het is dweilen met de kraan open.  Zowel het broodfok gegeven als het invoeren van buitenlandse honden.   Maar doe er iets aan zodanig dat wij het niet moeten doen.  Dan sluit ik met veel plezier de deuren van de vzw. 

​

Ik nodig hierbij officieel de betrokken Vlaamse raad ,  alle adviseurs én minister Ben Weyts graag uit voor een studiereis naar Spanje. 

 

Wij gaan regelmatig en ik wil zeer graag jullie persoonlijke gids zijn in de jungle van de rescue wereld. 

​

Maar het is 1 januari … Bijna het einde van de jacht.  Nu stromen de vele galgo’s, podenco’s en andere jachthonden alweer toe … Wat moeten wij doen ?  Wegkijken ?

​

#freethegalgo #freethepodenco #mismaperromismaley #perosdecasanodecaza #enoughisenough #noalacaza

Hond in de kijker

Naam :  Byron

Ras :  Mix  

Geslacht :  Reu

Leeftijd :  13 jaar

Verblijft in :  Spanje

 

Byron werd net op tijd gered uit een dodingshuis in Sevilla.    Op 13-jarige leeftijd daar terecht komen betekent heel vaak ook daar sterven.   Gelukkig werd hij opgemerkt en kwam hij in het asiel terecht.   Byron is een senior.  Dat gaan we niet onder stoelen of banken steken.   Hij mag dan doof zijn, voor de rest is hij nog gezond en wel in zijn vel.   Bovendien flaneert hij doorheen de vele galgo’s en andere honden door en is hij sociaal met mens en andere honden.     Hij is een lieve, aanhankelijke hond.  Omschreven als Un amor de perro.   

 

Uiteraard wensen we deze goofball nog een definitieve mand en wellicht wat meer rust.  Lekker eten, snoezen op de bank,  rondsnuffelen in een tuin.  

 

Wil jij Byron die echte thuis geven ?   mail dan naar info@dogsbehindbars.be en we sturen je de adoptieprocedure door.  

 

Be Kind To Every Kind

Byron

banner-website-shops.png
bottom of page